Materiale folosite in weaving – Partea a III-a

Margele ceramice si de portelan

Sunt confectionate din argila. Pot fi simple, in culoarea naturala a argilei sau foarte spectaculos colorate.
Pot fi vopsite cu pensula sau scufundate in vopsea.
Pot avea modele si desene care au fost tiparite sau lipite prin transfer, la caldura – procedee care necesita mai putin timp de fabricare si care confera uniformitate modelului, spre deosebire de cele pictate manual, care sunt mai valoroase, dar mai neuniforme.
Pot fi glazurate, prin acoperirea lor cu sticla colorata sau transparenta.

\"\"

Margele de metal

Pot fi confectionate integral din metale comune (cupru, nichel, cositor, aluminiu etc.) sau pretioase (aur si sterling silver) sau pot fi din metale comune si placate cu metale pretioase. Exista si margele obtinute prin alierea diferitelor metale.
Finisarea este o tehnica folosita pentru a schimba culoarea suprafetei metalice. Finisarile inchise la culoare sunt cunoscute drept “oxidare” sau “antichizare”.
Majoritatea margelelor de metal pline in interior, masive, sunt turnate sau modelate cu matrita. Cele goale pe dinauntru sunt facute din doua placute de metal stantate, lipite intre ele.

\"\"

Margele de plastic

In vreme ce unele margele de plastic sunt ieftine si de slaba calitate, altele pot fi si scumpe si foarte cautate, de exemplu cele din bachelita sau celuloid. Rasina artificiala este folosita pentru a confectiona margele lucioase, colorate sau pentru a crea imitatii ale unor materiale naturale (chihlimbar si chinovar). Din acril se pot obtine imitatii ale margelelor metalice. Tot cu plastic se pot imita materiale precum: osul, carapacea de testoasa sau perlele.
Polimerul este si el un material sintetic, folosit pentru a confectiona manual margele foarte spectaculoase prin forma si culoare.

\"\"

 
Margele Tensha
Sunt tot sintetice, dar le vom trata separat, datorita celebritatii si frumusetii lor.
Se fabrica in Japonia de mai multe decenii. Au modele si desene care au fost lipite prin transfer (procedeu care necesita putin timp de fabricare). Sunt de fapt mărgele din acril (nu de portelan), foarte uşoare, bogat decorate, cu detalii de o frumuseţe deosebită, inspirate din pacea şi liniştea din grădinile tradiţionale din Japonia. Conturate uneori cu foiţă de aur, desenele  par a pluti pe mărgele. Nu se zgarie si nu se cojesc. Se preteaza de minune la a fi folosite ca margele focale, minunate centre de interes pentru orice bijuterie.

\"\"

In weaving se mai folosesc si margele din toate pietrele semipretioase naturale sau sintetice.
Materialele organice (care provin de la vietati) cele mai des folosite sunt: perlele, lemnul, diferite seminte si samburi, scoici, chihlimbar, os si corn (de ovine sau bovine). Cel mai adesea margelele din aceste materiale sunt confectionate sau prelucrate manual.

\"\"

 

Related Posts

Despre Autor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous slide
Next slide
Scroll to Top
Vino în comunitatea pasionaților de mărgelit!