Originea tehnicii Mokume Gane se regăsește în Japonia secolului al XVII-lea, fiind inițial utilizată pentru lucrul cu metalele. Această tehnică a fost adaptată și la lucrul cu lutul polimeric, implicând așezarea în straturi a foilor subțiri de lut, pentru a obține modele complexe și interesante.
Materiale necesare:
- 2 nuanțe de lut polimeric pentru degrade și o nuanță pentru bază
- Cuttere rotunde
- Vopsea acrilică
- Pensulă pentru vopsea
- Extruder
- Lamă pentru tăiat
- Mașină pentru paste
Instrucțiuni:
- Frământați bine materialul și întindeți 2 foi la setarea cea mai mare a mașinii de paste.
- Tăiați rondele folosind cutterul cu diametrul cel mai mic sau extruderul.
- Din rondelele obținute, formați un baston alternând cele două culori și rulați-l pe masă până când ajunge la diametrul interior al extruderului.
- Tubul obținut se montează în extruder. Dacă nu încape, mai rulați-l pe blatul de lucru până când acesta intră ușor în extruder. Apoi, tăiați firele obținute la dimensiuni egale.
- Modelul se află în interiorul firelor extrudate.
- Formați mici melcișori și montați-i. Apoi, transferați-i pe foaia de polimer pregătită ca suport și tăiați-i cu cutterul rotund. Piesele astfel obținute se coc respectând specificațiile producătorului (110°C, 30 min).
- După coacere și răcire, piesele obținute se pictează cu vopsea acrilică și apoi se șterg cu o lavetă umedă, înainte ca vopseaua acrilică să se usuce.
- După ce vopseaua care a rămas între pliuri se usucă complet, piesele se jmirgheluiesc până când se obține modelul dorit.
Prin urmare, urmând aceste pași simpli, veți obține cercei din lut polimeric în tehnica Mokume Gane, care vor fi cu siguranță la fel de fascinanți ca un Kinder Surprise.